Problems on Age Aptitude Questions and Answer – Quantitative Aptitude

Problems on Age Aptitude Questions and Answer – Formulas & Tricks

Problems on Age are frequently asked in every competitive exam like NET, SET, all Government exam, CAT, GMAT, NEET, IT Job Entrance, These post will help you to solve within minimum time.

Problems on Age asked in the quantitative aptitude section are kind of brain teasers

To make this easier, use some basic mathematical concepts and tricks related to Problems on ages.

Problems on Age Formulas

  1. If the current age is x, then age n years ago = x – n
  2. If the current age is x, then age n years later/hence = x + n
  3. If the current age is x, then n times the age is n * x
  4. The ages in a ratio a : b will be ax and bx
  5. If the current age is x, then (1 / n) of the age is (x / n)

Points to Remember

  • After reading the problems on ages, assume the unknown age to be some variable, let say ‘x’.
  • convert the statements in the question into mathematical equations.
  • Calculate the variable by solving the equations and the obtained value must satisfy the conditions given in the problem.

Problems on Age Aptitude Questions and Answer With Detailed ExplanationQuantitative Aptitude

Problems on Ages

Question 1
The Sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
A
4 Years
B
8 Years
C
10 Years
D
12 Years
Question 1 Explanation: 
Answer: Option A
Explanation:
Let the ages of children be x, (x+3), (x+6), (x+9) & (x+12)Years
Then, x + (x+3) + (x+6) + (x+9) + (x+12) = 50
5x = 20
x = 4
Therefore, the Age of the youngest child = 4
Question 2
The Present age of Aradhana and Aadrika is in the ratio 3:4. 5 Years back, the ratio of their ages was 2:3. What is the present age of Aradhana?
A
12 Years
B
15 Years
C
20 Years
D
25 Years
Question 2 Explanation: 
Answer: Option B
Explanation:
Let the present age of Aradhana be 3x
Let the present age of Aadrika be 4x
5 Years back, Aradhana's age = (3x - 5) Years
5 Years back, Aadrika's age = (4x - 5) Years
According to the question, (3x-5) : (4x-5) = 2 : 3
=> (3x-5) / (4x-5) = 2/3
=> 3 * (3x-5) = 2* (4x-5)
=> 9x - 15 = 8x -10
=>9x-8x = 15-10
=> x = 5
Therefore, Aradhana's Current age = 3 * 5
Aradhana's Current age = 15
Question 3
A father is twice as old as his daughter. If 20 years ago, the age of the father was 10 times the age of the daughter, What is the present age of the father?
A
40 Years
B
32 Years
C
33 Years
D
45 Years
Question 3 Explanation: 
Answer: Option D
Explanation:
Let the present age of the father be = 2x
The present age of the daughter = x
According to the Question,
=> 2x - 20 = 10(x-20)
=> 2x - 20 = 10x - 200
=> 8x = 180
=> x= 22.5
Therefore the presenet age of father = 22.5 * 2
Presenet age of father = 45 Years
Question 4
A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?
A
7
B
8
C
9
D
10
Question 4 Explanation: 
Answer: Option D
Explanation:
Let C's age be x Years.
Then, B's age = 2x Years
Then, A's age = (2x + 2) Years
Therefore, (2x + 2) + 2x + x = 27
=>5x = 25
=> x = 5
Therefore B's age = 2x = 2 * 5 = 10 Years
Question 5
The age of the father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten Years Hence, the father's age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is:
A
5 : 2
B
7 : 3
C
9 : 2
D
13 : 4
Question 5 Explanation: 
Answer: Option B
Explanation:
Let the ages of father and son 10 years ago 3x and x Years
Then, (3x + 10) + 10
=> 2[(x + 10) + 10] => 3x + 20 = 2x + 40
=> x=20
Therefore Required Ratio = (3x + 10) : (x + 10)
=> ((3 * 20) + 10) : (20+10) = 70 : 30
The Ratio is = 7 : 3
Question 6
A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:
A
14 Years
B
19 Years
C
33 Years
D
38 Years
Question 6 Explanation: 
Answer: Option A
Explanation:
Let the son's present age be x years
Then, (38 - x) = x
=> 2x = 38
=> x = 19
Therefore, Son's age 5 years back (19 - 5) = 14 Years
Question 7
Father is aged three times more than his son Ronit. After 8 Years, he would be two and a half times Ronit's age. After further 8 years, how many times would he be of Ronit's age?
A
2 times
B
2.5 times
C
2.45 times
D
3
Question 7 Explanation: 
Answer: Option A
Explanation:
Let Ronit's present age be x years. Then, father's present age = (x + 3x) years = 4x Years
Therefore,
=> 8x + 16 = 5x + 40
=> 3x = 24
=> x = 8
Hence, Required Ratio = (4x + 16) / (x + 16)
= ((4 * 8) + 16) / (8 + 16)
= 48 / 24
Required Ratio = 2
Question 8
If 6 Years are subtracted from the present age of Arun and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Gokul is obtained. If Gokul is 2 Years Younger to Madan whose age is 5 Years, then what is the age of Arun?
A
72 Years
B
54 Years
C
60 Years
D
47 Years
Question 8 Explanation: 
Answer: Option C
Explanation:
Let the present age of arun is x
Gokul's age = 5 - 2 = 3
x - 6 / 18 = 3
x - 6 = 3 * 18
x - 6 = 54
x = 54 + 6
Arun's Present age = 60 Years
Question 9
Raju got married 8 years ago. His present age is 6/5 times his age at the time of his marriage Raju's sister was 10 years younger to him at the time of his marriage. The present age of Raju's sister is?
A
30
B
32
C
38
D
40
Question 9 Explanation: 
Answer: Option C
Explanation:
Let age of raju at the time of marriage = x year
At, the present time age of raju = x + 8
x + 8 = 6x / 5
5x + 40 = 6x
x = 40
Rajan's sister's age 8 years ago
= (40 - 10) Years
= 30 Years
Therefore, His sister's age now
= (30 + 8) Years His sister's age is = 38 Years
Question 10
Mother's age today is thrice as her daughter's. After 10 Years it would be just double. How old is the daughter today?
A
8 Years
B
9 Years
C
10 Years
D
11 Years
Question 10 Explanation: 
Answer: Option C
Explanation:
Let the age of the daughter today be 'x' years.
Mother's age today = 3x Years
After 10 Years, We have
3x + 10 = 2(x + 10)
x = 10 Years
There are 10 questions to complete.