**Race and Games** Aptitude Questions and Answers – Formulas & Tricks

**Races and Games**

A race or a game of skill includes the contestants in a contest and their skill in the concerned contest / game.

**Races:**A contest of speed in running, riding, driving, sailing or rowing is called a race**Race Course:**The ground or path on which contests are made is called a race course.**Starting Point:**The exact point / place from where a race begins, is called starting point.- Finishing Point: The exact point / place where a race ends, is known as finishing point.
- Winning Point or Goal: A person who reaches the finishing point first, is called the winner.
- Winner: The person who first reaches the winning point is called a winner.
- Dead Heat Race: If all the persons contesting a race reach the goal exactly at the same time, the race is said to be dead heat race.
- Start: Suppose A and B are two contestants in a race. If before the start of the race, A is at the starting point and B is ahead of A by 12 meters, then we say that “A gives B, a start of 12 meters”. To cover a race of 100 meters in this case, A will have to cover 100 meters while B will have to cover only (100 – 12) = 88meters.
- Games: A game of 100, means that the persons among the contestants who scores 100 points first is the winner. If A scores 100 points while B scores only 80 points, then we say that “A can give B 20 points”.

Race and Games Aptitude Questions and Answers **With Detailed Explanation** – Quantitative Aptitude

## Race and Games

Question 1 |

A and B take part in a 100m race. A runs at 5 km per hr. A gives B a start of 8 m and still beat him by 8 sec. Speed of B is

5.15 km/hr | |

4. 14 km/hr | |

4.25 km/hr | |

4.4km/hr |

Question 1 Explanation:

**Answer: Option A**

__Explanation:__

A's Speed = (5 * (5/18))m/sec = (25/18)m/sec

Time taken by A to cover 100m = (100 * (18/25))sec = 72sec

Therefore, B covers 92m in 72 + 8 = 80 sec

B's Speed =((92/80) * (18/5))km/hr = 4.14km/hr

Question 2 |

If in a game of 80, P can give 16 points to Q and R can give 20 points to P, then in a game of 150, how many points can R give to Q?

48 | |

60 | |

54 | |

80 |

Question 2 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

When P scores 80, Q scores 64.

When R Scores 80, P scores 60

Hence, When R scores 150, Q scores (60 * 64 * 150) / (80 * 80) =90

Therefore, in a game of 150, R can give 60 points to Q

Question 3 |

In a 100m race, A beats B by 10m and C by 13m. In a race of 180m, B will beat C by:

5.4m | |

4.5m | |

5m | |

6m |

Question 3 Explanation:

**Answer: Option D**

__Explanation:__

A : B = 100 : 90

A : C = 100 : 87

(B/C) = (B/A) * (A/C)

=(90/100) * (100/87) = (30/29)

When, B runs 30m, C runs 29m

When B runs 180m, C runs ((29/30) * 180)m = 174m

Therefore, B beats C by (180 - 174)m = 6m

Question 4 |

In a 300m race A beats B by 22.5m or 6 Seconds. B's time over the course is:

86 sec | |

80 sec | |

70 sec | |

76 sec |

Question 4 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

B runs (45/2)m in 6 sec.

Therefore, B covers 300m in (6 * (2/45) * 300)sec = 80 sec

Question 5 |

In a game of billiards, A can give B 12 points in a game of 60 points and A can give C 10 points in a game of 90 points. How many points can C give B in a game of 70?

73 points | |

63 points | |

80 points | |

90 points |

Question 5 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

If A scores 60 points, B scores 48 points.

Also, if A scores 90 points, C scores 80 points

A:B = 60:48 and A:C = 90:80

B:C = (A/C) * (B/A)

=(90/80) * (48/60) = 9/10

When C scores 10 points B scores 9 points

So, When C Scores 70 points B scores = (9/10) * 70 = 63 points

Question 6 |

In a 1km race, A beats B by 28 meters in 7 sec. Find A's time over the course?

5min, 4sec | |

4min, 3sec | |

2min, 3sec | |

3min, 4sec |

Question 6 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

B covers 28 meters in 7 Sec. So, B's time over the course = (7/28) * 100 = 250sec

Whereas A's time over the course = 250 - 7 = 243 sec.

That is, A's time over the course in 4 min , 3 sec

Question 7 |

A and B run a km and A wins by 1 min. A and C run a km and 'A' wins by 375 meters. B and C run a km and B wins by 30 seconds. Find the time taken by each to run a km.

180 sec | |

210 sec | |

352 sec | |

628 sec |

Question 7 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

Since A beats B by 60 sec and B beats C by 30 sec. So, A beats C by 90 sec. But, it being given that A beats C by 375 meters. So it means that Covers 375 meters in 90 seconds.

Time taken by C to cover 1 km = (90/375) * 100 seconds = 240 seconds

Time taken by A to cover 1 km =(240 - 90)seconds = 150 seconds

Time taken by B to cover 1 km = (240 - 30)seconds = 210 seconds

Question 8 |

In a 200 meters race A beats B by 35 meters or 7 Seconds. A's time over the course is:

40 Sec | |

35 Sec | |

33 Sec | |

30 Sec |

Question 8 Explanation:

**Answer: Option C**

__Explanation:__

B runs 35m in 7 sec

Therefore, B covers 200m in ((7/35) * 200) = 40 Sec.

B's Time over the course = 40 Sec

Therefore, A's time over the course (40 - 7)sec = 33 sec

Question 9 |

In a 300 meter race, A beats B by 22.5 meter or 6 seconds. B's time over the course is:

86 sec | |

80 sec | |

76 sec | |

70 sec |

Question 9 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

B Runs (45/2)mts in 6 sec.

B Covers 300m in (6 * (2/45) * 300)sec = 80sec.

Question 10 |

In a race of 1000 meter, A can beat by 100 meter, in a race of 800 meter, B can beat C by 100 meter, By how many meters will A beat C in a race of 600 meter?

57.5 meter | |

127.5 meter | |

150.7 meter | |

98.6 meter |

Question 10 Explanation:

**Answer: Option B**

__Explanation:__

When A runs 1000 meters, B runs 900 meters and when B runs 800 meters, C runs 700 meters.

When B runs 900 meters, distance that C runs = (900 * 700)/ 800 = 6300/8 = 787.5 meter

In a race of 1000 meters, A beats C by (1000 - 787.5) = 212.5 meter to C

In a race of 600 meter, the number of meters by which A beats C = (600 * 212.5) /1000 = 127.5 meter

There are 10 questions to complete.

List |